1. Az óvodáról

006cipogyuras
            A Fóti Szabad Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium a Károlyi Kastély hatalmas, fás ősparkjában, a Gyermekvárosban bérli épületét. Az óvoda 1996 őszén kezdte meg működését az iskola tagintézményeként. 2006 szeptemberétől 2 csoporttal működik óvodánk. Az államilag elfogadott Waldorf pedagógiai óvodai program teljes mértékben összhangban van a magyarországi óvodák pedagógiai alapelveivel, melyeket az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja tartalmaz.
            A Waldorf óvodák csoportjai úgynevezett „vegyes életkorú” csoportok. Törekszünk arra, hogy a három korcsoport nagyjából azonos arányban legyen jelen. Így egyrészt nem törik meg a család természetes közege, másrészt a kisgyerek önmaga és a felnőtt között kitűnő közvetítőket talál a nagyobb gyerekekben, akik a csoport szokásait, ritmusait, napirendjét természetes módon hagyományozzák át – az utánzás által – az utánuk következőkre.
            Tudjuk, hogy a kisgyermek mindent utánoz, ami körülötte történik. Az utánzás ugyanolyan fontos számára, mint a lélegzetvétel. Épp ezért elkerülünk minden fajta iskolást tanítást vagy magyarázatot. A gyermek spontán, utánzásos mintakövetésére építünk. A gyerekek a legkülönbözőbb formákkal, színekkel, anyagokkal vannak körülvéve.
            A játékok nagy része felnőtt szemmel nézve nem is játék: toboz, gesztenye, makk, faágak, fakérgek, kukoricacsutka, kagylók, filcdarabok, textilek segítségével alakítják ki tevékenységüket. Ezekből csodálatos város, állatforma, erdő, cirkusz és még ki tudja mi minden kerekedik ki fantázia erejével. A családokkal szoros együttműködésben munkálkodunk, a gyermek testi igényeinek megfelelő kielégítésén, az érzelmi biztonság kialakításán, mely az egészséges intellektuális érés előfeltétele. A szülők mind anyagi, mind erkölcsi, mind napi jelenlétükkel stabil hátteret biztosítanak óvodai életünkhöz. Részt vesznek szülői estjeinken, számukra is nyitott ünnepeinken. Az átalakítási, karbantartási, takarítási munkák során a családok egymással is megismerkedhetnek.
        2. Felszerelés:
A gyerekek bent és a szabadban egyaránt részt vehetnek szinte mindenben, kipróbálhatnak minden általunk végzett tevékenységet. Ezért fontos, hogy a szobában is és a kertben is olyan ruha legyen rajtuk, amelyben könnyen és szabadon mozoghatnak, valamint nem baj, ha "baleset" éri a ruhát.

Bent váltócipőt viselnek a gyerekek, amely legyen kényelmes, talpa ne csússzon, a kicsik biztonságosan tudjanak benne közlekedni. Mivel esős, sáros időben is kimegyünk, ezért célszerű, ha esőkabátjuk, és esőcsizmájuk is van a gyerekeknek, hogy ilyenkor is szabadon tudjanak játszani. 

Napközben bármilyen "baleset" érheti a kicsik ruházatát, ezért kérjük, hogy mindenkinek legyen itt tartalék ruhája. Az euritmia-foglalkozásokra puha talpú euritmiacipő szükséges. Mindenkinek saját fogasa és polca van. A gyerekek holmiját az anyukák által varrt vállfás zsákban tartjuk.
            3. A felvételi eljárás
Az intézménybe való felvételkor alapvető kérdés, hogy a szülők ismerik, elfogadják és elvárják- e a Waldorf pedagógiát és ismerik- e az intézmény működését legalább annyira, hogy világos képük legyen arról, milyen környezetbe hozzák gyermekeiket. A felvételi találkozók alkalmával az óvónők beszélgetnek a szülőkkel az óvodáról, a családról.
            A Waldorf pedagógia szerint a gyermek 4 éves kora körül érik meg arra, hogy egy a családon kívüli szociális közegbe kerüljön, ekkor már igényli is ezt. Természetesen az érés folyamatában nagy egyéni különbségek lehetnek.

Tartozz közénk!

Jelentkezz hozzánk!

titkarsag@fotiwaldorf.hu 
címre.

Jelentkezési lapok letöltése: 
Óvoda

Iskola

Első osztály

Felsőbb osztályok


Gimnázium

Kérünk, támogasd személyi jövedelemadód 1%-ával intézményünket!

Fóti Szabad Waldorf Egyesület

Adószám: 18082250-1-13

 http://www.fotiwaldorf.hu/index.php/hu/1-szazalek

Bankszámlaszám:

10402197-50526775-90801005

Távolmaradási igazolás

Letöltése: Igazolás

Bejelentkezés

 

Szeretettel várunk jelentkező gyerekeket mind az óvodába, az iskolába és a gimnáziumba is.

Jelentkezési ügyintézés személyesen a titkárságon lehetséges, vagy pedig a jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével:

titkarsag kukac fotiwaldorf pont hu címre.

 

Jelentkezési lapok letöltése: Óvoda 1. osztály2-8. osztálygimnázium

Tetejére