A 6-7 éves gyermek

Az iskolába kerülő kisgyermek teste az utolsó évben megváltozik. Gömbölyded pocaklja eltűnik, lábai-kezei valamelyest megnyúlnak, a fej és törzs arányában kigyensúlyozódás következik be.

A fogváltás megindul, ami azt mutatja, hogy azok az erők, melyek eddig a fizikai test felépítésén dolgoztak, szabaddá válnak a gondolkodás számára. A kisgyermek képes feladatokat megoldani, tudásvágya és tanulni akarása egyre növekszik. Így kerül az első osztályba.

Milyen is ekkor a kisgyermek?

Mindenről, amit mondunk vagy mesélünk neki, erős belső képeket épít. Minden képben jelenik meg előtte.

Fizikai testében már kialakultak a formák, de a testi működés szabályos ritmusai még hiányoznak. Képzeljünk csak el egy gyereket, akit izgalom ér! Szinte megáll a lélekzete, majd szaporán lihegni kezd, szívverése felgyorsul. Minden, amit maga körül tapasztal, kihat ezekre a ritmusokra.

A Waldorf-pedagógia erre a két alapvető jellemzőre építi az első osztályos tanítási-tanulási folyamatot: a képalkotás döntő fontosságára és a helyes ritmusok felállítására.

Hogyan is teszi mindezt?

Éves ritmusok

Az emberi szervezetet nagyban meghatározza az évszakok váltakozása, a Hold tevékenysége. Fontos, hogy ezt tudatosabban, elmélyültebben élhessük át. Ezért a Waldorf Iskolákban „megüljük” az évkör ünnepeit: Szent Mihály nap, Szent Márton nap, Advent, Karácsony, Vízkereszt, Farsang, Húsvét, Pünkösd, Szent János nap.

A gyerekek évről-évre ritmusosan átélhetik ezeket az ünnepeket, így biztonságot kapnak az év folyamán.

A tanítás-tanulás epochális rendszerben folyik. Három-négyhetente váltják egymást a fő tantárgyak. Első osztályban formarajz, írás, számolás.

Ez a ritmus lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy mélyebben megmártózhassanak az adott témában és a következő hetekben, amikor nem foglalkoznak az adott tárggyal, mélyen magukévá alakítsák.

Napi ritmusok

Az első osztályban a napirend állandó. Az órák felosztását  a gyerekek életkori sajátosságai határozzák meg. Mi kell egy 6-7 éves gyereknek?  Szeret sokat mozogni, énekelni, táncolni, zenélni, szereti a verseket, mondókákat, meséket, szereti a művészi tevékenységeket: a festést, a rajzolást, a formázást, szeret játszani, akar olvasni, számolni, komolyabban, mint eddig.

Ezeknek a tevékenységeknek a napi elfoglaltságban mutatkozniuk kell.

Tartozz közénk!

Jelentkezz hozzánk!

titkarsag@fotiwaldorf.hu 
címre.

Jelentkezési lapok letöltése: 
Óvoda

Iskola

Első osztály

Felsőbb osztályok


Gimnázium

Kérünk, támogasd személyi jövedelemadód 1%-ával intézményünket!

Fóti Szabad Waldorf Egyesület

Adószám: 18082250-1-13

 http://www.fotiwaldorf.hu/index.php/hu/1-szazalek

Bankszámlaszám:

10402197-50526775-90801005

Távolmaradási igazolás

Letöltése: Igazolás

Bejelentkezés

 

Szeretettel várunk jelentkező gyerekeket mind az óvodába, az iskolába és a gimnáziumba is.

Jelentkezési ügyintézés személyesen a titkárságon lehetséges, vagy pedig a jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével:

titkarsag kukac fotiwaldorf pont hu címre.

 

Jelentkezési lapok letöltése: Óvoda 1. osztály2-8. osztálygimnázium

Tetejére